Rusia obligată să plătească 50 miliarde de dolari acționarilor Yukos

_76576366_485459667

Rusia obligată de Judecătorie să plătească 50 miliarde de dolari acționarilor Yukos
Un tribunal din Haga a acordat acționarilor în defunct companiei petroliere ruse Iukos, cel mai mare pachet de compensare până în prezent. Curtea de Arbitraj a declarat că Rusia trebuie să plătească 50 miliarde de dolari, în daune după ce a constatat că oficialii președintelui Putin au împins Yukos în faliment. Yukos a fost odată cel mai mare producător de petrol din Rusia.

Ministrul rus de Externe a declarat ca Rusia, cel mai probabil va contesta decizia. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat: “Partea rusă, acele agenții care reprezintă Rusia în acest proces, va folosi fără îndoială toate posibilitățile legale disponibile pentru a-și apăra poziția.”
Cererea a fost depusă de către filiala financiară GML, unul dintre cei mai mari acționari în Yukos Oil Co.

Director executiv GML, Tim Osborne a declarat: “Actionarii majoritari ai Yukos Oil nu au fost compensati pentru pierderea investiției, atunci când Rusia a expropriat ilegal Yukos,”
În plus, Rusian nu numai că a condus compania la faliment, dar de asemenea, a vandut activele Yukos ” întreprinderilor de stat în scopuri politice, potrivit avocatului reclamantului Emmanuel Gaillard.

Yukos a fost desființată în 2007, după depunerea de faliment în 2006. Compania a fost condusă anterior de Mihail Hodorkovski, care a fost la un moment dat cel mai bogat om din Rusia. Hodorkovski a făcut din Yukos cea mai mare companie de petrol din Rusia. Însă a fost arestat în 2003 și a petrecut zece ani în închisoare după ce a fost condamnat pentru fraudă și evaziune fiscală. Rosneft, a cumpărat cea mai mare parte a activelor Yukos.
http://www.bbc.com/news/business-28520892

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 − = 34