VALEA LUI MIHAI BIO

Cehii-de-la-Ekol-Brno-vor-construi-o-centrala-pe-biocombustibil-in-Bihor

Cehii de la Ekol Brno vor construi o centrala pe

biocombustibil in VALEA LUI MIHAI

Orasul Valea lui Mihai va avea, in anul 2016, o centrala electrica de mare randament, bazata pe biocombustibil, printr-o investitie de 34 de milioane de euro a companiei cehe ‘Ekol Brno’ , un producator de marca de sisteme energetice din Europa, a anuntat, miercuri, primaria localitatii.
Potrivit comunicatului remis Agerpres, conducerea companiei a incheiat, saptamana trecuta, o conventie intre ‘Ekol Brno’ S.A. din Cehia si ‘Centrala Bioval’ S.R.L. din Valea lui Mihai privind conditiile realizarii acestei investitii.Societatea din Valea lui Mihai, in colaborare cu o firma de consultanta din Oradea, a elaborat proiectul de realizare a unei centrale electrice, de mare randament, din colectarea si arderea deseurilor silvice si agricole, respectiv a plantelor energetice.

Productia de energie se va realiza intr-o cogenerare de inalta eficienta si va beneficia, timp de 15 ani, de sprijin acordat sub forma de certificate verzi, in temeiul Legii nr. 220/2008, ceea ce a determinat investitorii sa considere acest proiect ca fiind rentabil privind amortizarea cheltuielilor.

Cehii au promis sa aduca la Valea lui Mihai cele mai noi tehnologii in domeniu, centrala termica urmand sa angajeze 50-60 specialisti cu pregatire superioara si medie in domeniu. Implicit, se vor dezvolta si societatile, firmele anexe, care vor efectua transportul combustibilului si vor valorifica energia cogenerata.

Proiectul prevede si infiintarea unei sere de 10 hectare, incalzita cu energia termica produsa, unde vor lucra in jur de 150-200 de persoane.

Centrala va fi amplasata la nord-est de oras, pe partea stanga a drumului national care duce spre Curtuiseni, la un kilometru de sosea. Termenul de finalizare a constructiei este anul 2015, urmand sa fie data in functiune in 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 36