VALOAREA FIRMEI

ProfPeste 162.000 companii din România aveau valoarea de piață sub 1.000 euro, în 2013

‘Dacă dorim să știm unde este locul economiei românești la nivel global și al UE, nu este suficient să avem statistici generale privind numărul de înregistrări de firme noi, radieri și insolvențe de-a lungul anilor. Dintre companiile de pe piață, trebuie să știm câte au dimensiuni suficiente pentru a fi competitive într-o piață tot mai integrată. Datele arată că mai puțin de 30.000 de companii aveau o valoare de piață de peste un milion de euro și mai puțin de 5.000 aveau o valoare de piață de peste 10 milioane de euro, la nivelul anului 2013. Așadar, România este țara în care sectorul IMM constituit din firme foarte mici reprezintă majoritatea. În consecință, politicile guvernamentale de sprijinire a economiei ar trebui să se axeze pe acest segment de firme’, a susținut Dragoș Cabat, Managing Partner RisCo.

Analiza RisCo arată că 159.453 de companii din România aveau în 2013 un risc de insolvență foarte ridicat, cuprins între 90 și 100%. Dintre acestea, 3.346 de firme au intrat în insolvență anul trecut.Pe de altă parte, pentru 229.859 de firme probabilitatea de a intra în insolvență se afla la un nivel minim, cel mult 10%. Din totalul acestora, 1.406 de companii au intrat în insolvență, majoritatea din motive care nu au fost legate de situația lor financiară sau legală, ci mai degrabă de motive administrative.”Firmele din domenii precum construcțiile, comerțul cu amănuntul și cu ridicata, dar și companii din domeniul serviciilor sunt printre cele mai expuse riscului de insolvență. În general, companiile mari au o probabilitate de insolvență mai scăzută decât companiile mici și foarte mici”, arată RisCo.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comerțului, în 2013, numărul insolvențelor a crescut cu peste 10% față de 2012, la 29.587 de firme, așa cum a crescut și numărul firmelor radiate și dizolvate (la 80.786, respectiv, 23.209 companii). În plus, mai mult de 22.000 de firme și-au suspendat activitatea pe parcursul anului trecut.Probabilitatea de insolvență este determinată pe baza rezultatelor financiare publicate de către societățile comerciale la sfârșitul fiecărui an fiscal. Calculele au fost efectuate pentru un număr între 600.000 — 700.000 de firme pentru fiecare an din perioada 2005-2012.

În alcătuirea statisticilor, au fost incluse doar societăți comerciale de tip SRL și SA. Statisticile nu iau în considerare următoarele tipuri de societăți: întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, bănci, IFN-uri, organizații cooperatiste de credit, cooperative agricole și meșteșugărești, societăți de asigurări și brokeri de asigurări, brokeri, fonduri și societăți supuse reglementărilor pieței de capital.Raportul ‘Probabilitatea de Insolvență și Valoare de Piață’, lansat de RisCo — Verificare Firme Online la începutul lunii februarie, prezintă probabilitatea de insolvență a unei firme și valoarea de piață a acesteia pentru ultimii 4 ani fiscali.

RisCo este cel mai performant sistem de verificare online a firmelor din Romania, oferind în cel mult un minut toate informațiile financiare, juridice și de disciplină a plăților despre companiile din țară.(COMUNICAT AGERPRES)

———————————————————————————————————————————————————————————Profregular_smile……………….si tot despre firme………..

Intr-o firmă oarecare intră hoţi mascaţi:
– Acesta este un jaf!
Contabila, uşurată:
– Vai, ce m-am speriat! Am crezut că e Garda Financiară !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 82 = 88