Schimbările climatice afectează calotele polare ale Pământului. Bucăți mari de gheață se rup, Permafrostul se topește, iar suprafețele deschise de apă se extind. Cercetătorii găsesc acum o consecință nouă în apa din zonele arctice, o consecință radioactivă.
Schimbările climatice afectează în special regiunile de la Polul Nord și Polul Sud. Cercetătorii de la Woods Hole Oceanographic au măsurat acum valorile apei de mare pentru diferite elemente, diferențe cauzate de creșterea temperaturii și care sunt aspectele care necesită atenție specială.
Ei au preluat probe timp de două luni de zile dintr-un total de 69 de locuri diferite și le-au analizat. Au călătorit pentru acest lucru până în Marea Ciukotsk sau de est a Siberiei până la Polul Nord. S-a demonstrat că nivelul de Radium228 a crescut puternic în ultimii zece ani. Măsurătorile de Radium228 în probele prelevate au înregistrat valori care au fost de două ori mai mari decât în anul 2007. Probele din apa de mare care au fost luate din apropierea coastei nu confirmă însă această creștere.
Deoarece radiul este produs prin dezintegrarea toriului solubil în sol și apă, cercetătorii au presupus inițial că acesta ajunge în Oceanul arctic prin răuri și fluvii. Cu toate acestea, ipoteza nu a putut fi confirmată în datele de măsurare.
https://www.n-tv.de/wissen/Radium-Werte-im-Nordpolarmeer-verdoppelt-article20214146.html