Vanilia este tot mai scumpă

Vanilia are parte de o criză. În special industria alimentară trebuie să plătească tot mai mult în prezent pentru renumitul condiment. Un client-cheie este chiar magazinul de înghețată de la colțul străzii, iar între germani cel puțin, fiecare al treilea client comandă înghețată cu aromă de vanilie.

Prețurile la vanilie sunt în urcare: în decurs de doar câțiva ani costurile pentru aroma naturală renumită la nivel mondial au urcat de la circa 30 de dolari la peste 500 de euro în prezent. Nu se vede de aici vreo posibilitate ca prețul să scadă în perioada următoare, raportează proprietarul Casei de Comerț Vanilie Aust & Hachmann – domnul Bernd Hachmann. Compania fondată în 1881 la Hamburg este specializată pe comerțul cu vanilie și face parte dintre cei mai importanți furnizori de vanilie din lume, cu peste 300 de tone comercializate în fiecare an.

Vanilia se află într-o criză majoră, acuză Hachmann. Așa numita vanilie Bourbon, care provine doar din regiunile Madagascar, La Réunion sau Insulele Comore este în prezent aproape imposibil de obținut. În prezent se mai comercializează doar așa-numita vanilie-Tahiti din Papua Noua Guinee, a cărei aromă este mai moale și mai delicată.

Condimentul de vanilie este înlocuit predominant de aromele artificiale de vanilie, este de părere Hachmann. El spune că, consumatorii obișnuiți nu fac diferența. Annalisa Carnio de la Asociația Producătorilor Italieni de Înghețată spune că folosește avertismente corespunzătoare atunci când condimentul este înlocuit de arome artificiale. Majoritatea magazinelor de înghețată artizanale folosesc aroma condimentului natural, pentru care ajung să plătească 700-800 de euro pe kilogram.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Steigt-jetzt-der-Preis-fuer-eine-Kugel-Eis-article19860372.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 1 = 6