Vânzările de duminică nu folosesc micilor comercianți germani

Cine profită de pe urma regulilor lejere de funcționare a magazinelor în ziua de duminică? Experții cred că micii comercianți sunt clar avantajați. Cu toate acestea, decizia de a păstra magazinele deschise și duminica nu are decât un efect minor asupra activității acestora.

Unii experți estimează că micii comercianți vor beneficia foarte puțin dacă magazinelor le va fi permis să rămână deschise și duminica. Micii detailiști ar putea dimpotrivă, să aibe parte de probleme mai mari, decât în prezent, spune administratorul Institutului de Cercetare Comercială de la Köln, IFH, Kai Hudetz.

Chiar dacă magazinele ar avea voie să rămână deschise și în ziua de duminică, după estimările lui Hudetz nu toți comercianții cu amănuntul ar putea să beneficieze de o asemenea inițiativă. Pentru multe magazine, în special cele din suburbii, nu s-ar merita să aibe orar de funcționare și duminica.

Cea mai mare problemă, în schimb, pentru clienți, este că orarele magazinelor sunt adesea diferite și incosistente. Efectul funcționării lor duminica ce se răsfrânge asupra întregii economii este de cele mai multe ori supraestimat. Întrebarea este dacă vor putea recupera astfel vânzările pierdute în favoarea comerțului online? El se teme că în multe cazuri nu se va întâmpla așa. Inițiatorii acțiunii “duminica independentă” au adus în discuție tocmai argumentul luptei acerbe pe care comerțul staționar o duce cu cel online.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Sonntagsverkauf-nutzt-kleinen-Laeden-kaum-article19894964.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 − 73 =