Varșovia crede că este o greșeală

53603714Agenția americană de rating, Standard & Poor’s, a redus bonitatea Poloniei la BBB+ după implementarea unor reforme politice constroversate. Ministrul de finanțe polonez este sigur că este vorba despre o greșeală ce va fi revizuită curând.
După retrogradarea bonității de către agenția americană de rating Standard & Poor’s, Polonia a catalogat decizia ca fiind o greșeală. Agenția ar fi greșit pur și simplu calculele și probabil că în curând va emite o decizie revizuită, spune ministrul polonez de finanțe, Pavel Szalamacha, pentru televiziunea TVN24. S&P a motivat retrogradarea prin slăbirea de către guvern a puterii justiției și a unor instituții media.

Agenția de rating a redus vineri seara bonitatea Poloniei la BBB+ și a estimat perspectiva perioadei următoare ca fiind de asemenea negativă. Ca și motiv a fost dat trecerea la putere în luna octombrie a unui guvern conservativ, care apoi a introdus reforme pentur justiție și instituțiile media, care au slăbit puterea instituțiilor cheie ale statului. Partidul pentru Lege și Dreptate a adoptat mai multe legi controversate, ce aduc Curtea Consituțională și serviciul public de radiodifuziune mai aproape de controlul statului.

Cei de la Standard & Poor’s au explicat faptul că retrogradarea arată clar faptul că sistemul polonez a subminat notabil independența anumitor instituții. Printre altele, se vorbește despre imparțialitatea Curții Consituționale, care a fost afectată de reformele adoptate recent. Reformele au fost puternic criticate de opoziție, precum și de anumiți parteneri UE.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Warschau-spricht-von-einem-Irrtum-article16783716.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 90