Venezuela dezvoltă o nouă monedă virtuală pe bază de petrol

Pentru a deveni din nou solvabilă, Venezuela introduce oficial o nouă monedă virtuală. Șeful statului, Nicolás Maduro, a dat asigurări că moneda “Petro” va fi asigurată cu rezervele petroliere ale țării. Dar există mari îndoieli cu privire la capacitatea acestei decizii de a evita falimentul național.

Guvernul venezuelan vrea să asigure noua monedă virtuală Petro cu gigantele rezerve petroliere ale țării. Președintele Nicolás Maduro a semnat un decret care prevede ca pentru început să se aloce cinci miliarde de barili de petrol ca garanție pentru Petro. În total această țară sudamericană care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume, pretinde că poate extrage un total de 267 de miliarde de barili. Pe viitor vor fi adăugate aur și diamante ca și garanții pentru această monedă virtuală.

În fața inflației galopante și a unui faliment de stat iminent, Maduro a anunțat la începutul lunii decembrie că va introduce moneda Petro. Astfel guvernul încearcă să își asigure din nou accesul la piața monetară internațională.

Cea mai cunoscută monedă virtuală din lume este Bitcoin. Moneda digitală a crescut puternic în valoare în ultimul an, dar este pusă sub presiune de fluctuații masive de curs. Prin asigurarea monedei prin intermediul bogățiilor naturale, Petro-ul venezuelan nu este o monedă virtuală din punct de vedere al definiției clasice, ne spune economistul Luis Oliveros, ci este mai degrabă o simplă obligațiune asigurată prin rezerve de petrol.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Venezuela-sichert-Kryptowaehrung-mit-Ol-ab-article20203560.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 + = 65