Venezuela în fața colapsului

RTX2C3DZ

Venezuela deține cele mai mari rezerve petroliere din lume. Țara sudamericană ar putea să fie la fel de bogată ca și Arabia Saudită. Dar în schimb ea se scufundă în primejdie și mizerie. Pentru că miracolul economic al țării a fost construit doar pe baza prețurilor mari la petrol.

Stare economică de necesitate, stare generală de urgență, inflație de până la 300%, după 17 ani guvernul socialist scufundă Venezuela în haos. Economia condusă de stat este la pământ, aproape toate bunurile trebuie importate. Dar datorită prețurilor foarte mici la petrol, nu există suficientă valută pentru a plăti pentru toate bunurile din străinătate.

Cel mai mare producător privat de alimente, Polar, raportează că va mai putea produce pâine doar până la sfârșitul lunii, după aceea materia primă se va epuiza. Producția de bere este deja oprită, pentru că nu mai există valută pentru a plăti pentru malțul de orz necesar producției și care trebuie importat din străinătate. Ministrul adjunct al economiei, Miguel Perez, estimează că importurile au scăzut în total cu peste 60%. Există o stare generală de lipsă.

Salariul minim în Venezuela se ridică la abia 40 de dolari pe lună. Dar chiar și cine are bani se confruntă cu rafturile goale din magazine. Numărul jafurilor crește alarmant. Nu lipsesc doar alimentele de bază, ci și medicamente, capacitatea spitalelor de a oferi îngrijire este sub orice critică. New York Times raportează despre nou născuți care mor după naștere pentru că nu există rezerve de oxigen. Curentul electric se întrerupe în mod regulat peste tot în țară. Iar puterea statului este tot mai redusă. Țara cu cele mai bogate rezerve petroliere din lume, care ar putea fi acum la fel de bogată ca și Arabia Saudită, se confruntă în prezent cu un haos total.

Un motiv ar fi petrolul. Acesta reprezintă 95% din veniturile din export înregistrate de Venzuela. Guvernul are nevoie de 120 de dolari pe baril pentru a putea să își acopere cheltuielile. Dar prețurile la petrol sunt cotate în prezent la sub 50 de dolari pe baril. Nu există nici un fel de soluții pentru a compensa această lipsă de venituri. Țara doar a consumat capital timp de ani de zile, fără să investească. Țara are probleme nu doar din cauza prețului petrolului, ci și datorită atâtor ani de proastă administrare și corupție.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Venezuela-steht-vor-dem-Kollaps-article17721341.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =