Venezuela introduce bancnote mai mari

a0bd84286a05a4da0343df9c8b4976ef

Cine dorește să facă cumpărături în Venezuela, are nevoie de un portofel mare. Datorită hiperinflației din țară, bancnotele valorează tot mai puțin. La ghișee se prezintă teancuri tot mai groase de bani. Guvernul permite acum printarea unor noi bancnote.

Zornăitul mașinilor de numărat bani a devenit un zgomot foarte obișnuit în Venezuela în viața de zi cu zi. Pentru a putea ține pasul cu inflația galopantă, guvernul țării care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume introduce bancnote de valori mai mari. Președintele socialist al țării, Nicolás Maduro, a anunțat la Caracas măsuri corespunzătoare ale băncii centrale: vor fi lansate în circulație milioane de bancnote de 500 de bolivari și apoi se vor introduce bancnotele de 5000 de bolivari.

Nicăieri în lume nu veți întâlni inflație mai mare decât se înregistrează în prezent în Venezuela. Până acum bancnota de 100 de bolivari a fost cea mai mare bancnotă, purtând chipul lui Simón Bolívar, care a eliberat țara de sub puterile coloniale spaniole. Pe piața neagră se plătesc în prezent, spun cei de la Dolar Today, până la 4400 de bolivari pentru un dolar. Ceea ce reprezintă 44 de bancnote de 100 de bolivari, doar pentru un singur dolar. La plata cu cardul de credit se impune cursul de schimb oficial, mult mai puțin avantajoasă, de 700 la 1. Astfel că nu rareori se pot vedea turiști sau oaspeți care plătesc la hotel sau bar cu genți pline cu bani.

În ultimele săptămâni inflația a sporit din nou în mod drastic, în urmă cu aproximativ două luni de zile cursul de pe piața neagră a depășit pentru prima dată pragul de 1000 de bolivares pentru un dolar. Prețul redus la petrol, lipsa de valută și problemele structurale din economie au asigurat o criză economică acută și gravă pentru această țară sud-americană. Există de asemenea probleme tot mai mari în privinaț datoriilor externe. Rezervele valutare se ridică la unsprezece miliarde de euro, după cum reiese dintr-o analiză a băncii germane Landesbank Baden-Württemberg.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Venezuela-fuehrt-groessere-Scheine-ein-article19244811.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − 83 =