VESTE BUNĂ : Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – aproape de lansare

l_plouacubani

Ghidul General POR 2014-2020 a fost lansat spre dezbatere publica.
AM POR a lansat, spre consultare publica, ghidul general al POR 2014-2020. Observatiile si comentariile privind acest ghid pot fi trimise pe adresa de email: contractarePOR@gmail.com, pana la data de 5 iunie a.c., orele 14.30.

Elementele de noutate ale POR 2014-2020:

buget alocat – 8,25 miliarde de euro, cu 77% mai mare fata de POR 2007-2013;
-programul va fi structurat pe 12 axe prioritare;
-tipuri noi de investitii vor primi finantare;
-pentru mediul urban au fost alocati 4,8 miliarde de euro, pentru: masuri pentru transportul urban (piste de bicilisti, mijloace de transport in comun, in special ecologice), reabilitare terenuri abandonate, actiuni integrate pentru dezvoltarea comunitatilor marginalizate, cladiri pentru activitati educative, culturale si recreative, zone verzi (in special zonele verzi de mici dimensiuni, inclusiv cele din jurul blocurilor), infrastructura de educatie (constructie, reabilitare, modernizare de crese, gradinite, licee tehnologice, scoli profesionale si tehnice), reabilitare de cladiri publice, investitii in iluminatul public.
-fonduri mai mari pentru infrastructura de educatie, inclusiv pentru zona rurala – beneficiari 115 mii de persoane.
-638 milioane de euro pentru infrastructura de sanatate. Se vor da bani europeni pentru constructie, reabilitare, modernizare centre comunitare integrate socio-medical, spitale judetene, modernizare, infrastructura pentru ambulatorii, infrastructura de primiri urgente, UPU-ri. Rezultate asteptate: 3 spitale regionale construite, 315 unitati medicale reabilitate, extinse, modernizate si cel putin 500 de mii de persoane care sa beneficieze de infrastructura de sanatate moderna.
-fonduri pentru cadastru, in valoare de 312 milioane de euro. Se va realiza cadastrul general pentru 793 de localitati rurale din Romania, deci numai localitati rurale prin POR. Va fi un singur proiect depus de Agentia Nationala de Cadastru.
-206 milioane de euro sunt alocate pentru centrele de transfer tehnologic. Solicitanti eligibili: firme, institutii, structuri care au in vedere sa devina, practic, legatura dintre IMM-uri si zona de cercetare-inovare. Se va pune accentul pe afaceri mai competitive si pe sprijinirea IMM-urilor. Beneficiari – 60 de entitati de transfer tehnologic.
-119 milioane de euro sunt fondurile alocate pentru turism – se va finanta doar infrastructura publica de turism pentru statiunile turistice, in special cele balneare, precum si in Delta Dunarii. Autoritatile locale vor depune proiecte care vor avea sustinerea mediului de afaceri din turism.
-IMM-urile care au activitate in domeniul turismului vor putea depune proiecte si au la dispozitie 877 milioane de euro.
-vor fi doua noi tipuri instrumente financiare – asigurarea unor garantii de pana la 80% din garantia solicitata de banca prin POR si finantarea unei dobanzi subventionate, o dobanda care sa fie mai mica decat dobanda pietei. Bugetul alocat este de 200-250 de milioane de euro.
-se va realiza investitia teritoriala integrata in Delta Dunarii. Bugetul alocat este de 1,3 miliarde de euro, din care, in cadrul POR, e suma de 411 milioane de euro pentru proiecte privind conservarea biodiversitatii, transportul intermodal, apa, canalizare si diguri, acvaculturi, agricultura, infrastructura turistica, masuri pentru IMM-uri, infrastructura de sanatate, infrastructura sociala, educationala si infrastructura rutiera, conservarea si restaurarea patrimoniului cultural, eficienta energetica in cladirile publice, cele rezidentiale, precum si iluminatul public, masuri de mobilitate urbana si, foarte important, sumele pentru cercetare si dezvoltare.
-Strategia Dunarii este un program nou prin care se doreste transformarea acestei regiuni intr-una competitiva si prospera. Zona riverana Dunarii din Romania va beneficia de fonduri alocate de aproape 500 de milioane de euro pentru cele 12 judete riverane Dunarii.
-se reduce numarul de documente necesare pentru depunerea cererii de finantare. Va fi acordat un punctaj suplimentar pentru proiectele care sunt deja intr-o faza avansata a pregatirii, precum si pentru cele care sunt complementare cu alte programe operationale.
contractul de finantare se realizeaza numai pe baza studiului de fezabilitate sau pe baza documentelor. Se vor scoate la licitatie proiecte cu executie pentru a scurta si mai mult termenul de implementare efectiv.
-se va scurta perioada de evaluare si selectie iar vizita la fata locului se va realiza mult mai devreme, in faza de evaluare tehnica.

Data estimata de aprobare a programului: iunie 2015.

Data estimata lansare apeluri proiecte: septembrie 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 3 =