Veste buna: se reiau platile pe POSDRU 2007-2013 dar vin si corectiile

baani

Se reiau platile pe POSDRU 2007-2013 dar nu oricum….


Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene, a declarat urmatoarele: „Ca urmare a eforturilor depuse in ultimele 4 luni si a verificarilor efectuate la solicitarea Comisiei Europene, saptamana aceasta Romania a primit decizia privind ridicarea intreruperilor de plati si a presuspendarii pentru POSDRU 2007-2013, ceea ce inseamna ca in 2 saptamani, Romania va primi de la UE aproximativ 480 de milioane de euro, sume care erau blocate ca urmare a deciziei Comisiei de intrerupere a platilor.

In ceea ce priveste POS Mediu si POSCCE (cresterea competitivitatii economice), am finalizat misiunile de audit nationale si ale Comisiei. Asteptam in jurul datei de 15 septembrie o decizie referitoare la ridicarea intreruperii platilor. Asteptam o decizie pozitiva, fara a ma antepronunta insa inaintea Comisiei Europene.

In acest moment avem un procent de 62% absorbtie fonduri europene. Pana la finalului lui 2015, Romania are toate sansele sa ajunga la o absorbtie de 70%. Acest lucru depinde foarte mult de facturile care vor veni din partea beneficiarilor de fonduri. Conform estimarilor beneficiarilor insa, procentul de absorbtie poate ajunge si la 75%.

Rata de absorbtie reala in cadrul POSDRU 2007 – 2013 stagneaza din februarie 2015, cand Romania a incasat ultimele plati intermediare de la Comisia Europeana pe acest Program. In toata aceasta perioada, Programul cu 4000 de beneficiari (in acest numar neintrand si partenerii in implementarea proiectelor) a fost „presuspendat” (din nou, n.r.) de Comisia Europeana.

Se reiau platile de la CE pe POSDRU…… dar nu oricum

Pe 21 august a intrat in vigoare Hotararea nr. 652/2015 privind aplicarea de corectii financiare in cadrul Programului Operational Sectorial “Dezvoltarea resurselor umane” (POSDRU) 2007-2013 care prevede aprobarea unor decertificari definitive de sume in cadrul tuturor apelurilor de proiecte lansate in cadrul Programului, precum si faptul ca “se autorizeaza Autoritatea de certificare si plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice sa efectueze deduceri procentuale de 7,5% asupra cheltuielilor declarate, aferente proiectelor selectate prin apelurile de proiecte incepand cu 115, conform unei metodologii de calcul care se aproba prin ordin comun al ministrului fondurilor europene si al ministrului finantelor publice in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari”, hotarire pe care o puteti analiza in detaliu aici: eyih4_Hotararea%20652

Conform unui punct de vedere al reprezentantilor Ministerului Fondurilor Europene „deducerile mentionate nu vor afecta beneficiarii, in sensul ca nu se vor aplica cheltuielilor care vor fi validate si platite de Autoritatea de Management POSDRU”.

Modalitatea in care se vor realiza deducerile va fi stabilita de Autoritatea de Certificare si Plata. Pana la ora publicarii acestei stiri, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice contactati de IVOLINE nu au facut precizari pe acest subiect.

Sursa: Guvernul Romaniei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 45