Viitori designeri vestimentari și-au prezentat colecțiile de diplomă într-o paradă a modei în Cetatea Oradea

Untitled

Un număr de 13 absolvenți ai specializării modă – design vestimentar, promoțiile 2015 și 2016, și-au prezentat duminică seara, în Cetatea Oradea, colecțiile pentru examenul practic de licență, în “Gala diplomelor”. Spectacolul de modă a cuprins colecțiile celor zece absolvenți din anul 2016 ai Departamentului de Arte vizuale, Facultatea de Arte a Universității din Oradea, precum și trei colecții ale absolvenților care și-au finalizat studiile în 2015, pentru care nu s-a justificat organizarea unei gale.

Tinerii artiști și-au realizat colecțiile de modă pe tematici diverse, pret-a-porter și conceptuale, având o largă sursă de inspirație de la arhitectură, vitralii, art nouveau, artă gotică, trecând prin chic-ul anilor ’20, până la motive naturale.

“Au prezentat niște colecții foarte interesante pentru că sursa lor de inspirație este extraordinar de variată. Pornind de la o piatră, de la o structură lemnoasă, orice alt element al naturii, până la sculpturi, arhitectură și desigur, istoria costumului. Dar cele mai apreciate lucrări sunt cele care au altă sursă de inspirație decât istoria costumului. Lucrările au fost foarte originale. Ceea ce am apreciat foarte mult la acești studenți este faptul că sunt prima serie care, în procent de 90%, și le-au cusut singuri. Este mare lucru, pentru că nu este ușor să faci o astfel de colecție, când ai doar trei ani de studii, în care coși la mașină într-un atelier foarte micuț. Am studenți care au stat și noaptea în atelier. A fost o muncă extraordinară”, a declarat, pentru AGERPRES, lect. univ. dr. Olimpia Urdea.

În deschiderea galei a fost prezentată o colecție inedită din fermoare, realizată de studenții anului I și II. Experimentul plastic a fost posibil datorită locului I câștigat de Ioan Cercea, student în anul II la Arte Decorative, la concursul “Inside Fashion Gala”. Concursul este organizat anual de către o companie japoneză, cel mai mare producător mondial de fermoare. Lucrarea sa premiată s-a inspirat din costumul de samurai.

Tinerii designeri din promoția 2015 au invitat spectatorii să admire creații vestimentare cu motive Art Nouveau pictate sau aplicate — Adelina Buiciuc, de inspirație arheologică — Ianina Baciu (colecția “Cucuteni”) și din armurile cavalerilor medievali — Damian Denisa (colecția “Balatores”).

Promoția 2016 a adus pe catwalk zece colecții realizate de Beles Andrei (“She’lls”), Blaga Bianca ( “Eleganța simplității”), Borha Cristina (“Romantic Goth”), Gyurkovits Eva (“Espania cani”), Habășescu Oana (“Genevieve”), Moț Diana (“Anthem”), Nagy Ildiko (“Geometrii subiective”), Pașcalău Rebeca (“Armonia primăverii”), Rus Mihaela (“Fluidity”) și Sala Daniela (“Vitralii”).

Despre șansele de a se integra în piața muncii, Olimpia Urdea a precizat că acestea “sunt foarte puține deoarece încă în industria de profil se lucrează în sistem lohn”.

“Nu au nevoie de designeri, nu au nevoie de creatori, pentru că totul vine dinafară, au nevoie doar de muncitori. Dar sunt unii care ori reușesc să meargă la un masterat, de obicei la Milano, după care își deschid un atelier, ori sunt alții care reușesc să își deschidă un atelier, accesând fonduri europene. Avem o fată din promoția de acum doi ani, care a reușit să acceseze aproape 70.000 de euro fonduri europene, muncește pe rupte, dar este foarte mulțumită. Cei care vor să facă această meserie-artă cu adevărat vor găsi modalitatea să o practice”, a mai spus Olimpia Urdea.

sursa: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 4 =