Vikingii au fost primii comercianți de pește din Europa

Oasele de pește din Haithabu sunt dovada faptului că s-a făcut comerț cu cod norvegian deja din urmă cu 1200 de ani. Până acum s-a considerat că, comerțul cu pește a început doar în secolul 13.

Vikingii din Europa Centrală au început să comercializeze mult mai devreme pește sub formă de cod uscat din regiunea norvegiană Lofoten. Astfel că locuitorii din fosta localitate vikingă Haithabu, situată pe direcția nord-vest de Kiel, făceau deja comerț cu pește uscat la aer din nordul Norvegiei, deja din urmă cu peste 1200 de ani, după cum a descoperit o echipă internațională de cercetători cu implicarea centrului Kieler Geomar Helmholtz pentru cercetare oceanografică.

Sarea a fost folosită ca mijloc de conservare deja din anul 800 după Christos, dar nu se afla disponibilă în cantități mari, spune Jan Dierking, biolog la Geomar și coautor al studiului. Clima norvegiană a fost însă potrivită pentru ca peștii să se poată usca natural la aer. Multă vreme cercetarea s-a orientat spre comerțul cu pește din secolul al treisprezecelea și faptul că acesta ar fi luat amploare în această perioadă. Acum cercetarea a arătat că această activitate ar fi început cu cel puțin 500 de ani înainte de această perioadă, spune Dierking.

Prin acești negustori hanseatici, peștele a ajuns bun comercial bine documentat. Multă vreme au existat însă controverse cu privire la vechimea comerțului cu pește dintre Norvegia și nordul Germaniei de astăzi. Vikingii nu au avut însă documente scrise.

http://www.n-tv.de/wissen/Wikinger-waren-erste-Fischhaendler-Europas-article19973661.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 61