Viktor Orban: Spre deosebire de britanici, noi rămânem în UE. Noi nu suntem o insulă

“Spre deosebire de britanici, noi rămânem în Uniunea Europeană. Noi nu suntem o insulă; țara noastră și viețile noastre sunt parte a Europei. Acesta este locul nostru. Soarta noastră este legată de cea a altor țări de pe continent. Văd o singură posibilitate și aceea este reformarea modului în care funcționează Uniunea Europeană”, a declarat Orban în cadrul acestui interviu care a abordat teme variate, de la chestiunea imigrației și alegerile generale din 2018, până la situația Universității Central-Europene (CEU) finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros.

Întrebat dacă nu cumva luptă pe prea multe fronturi, Orban a declarat: “Nu am avea niciun fel de conflict dacă am accepta ceea ce Bruxellesul și alte centre politice sau financiare ne dictează… Trăim într-o epocă în care politicile internaționale sunt un teatru de război. Miza o reprezintă independența și libertatea națiunilor europene. În centrul acestui teatru de război se află migrația. Stabilitatea financiară, transparența universității lui Soros și a organizațiilor internaționale de lobby sunt bătălii în actuala repetiție pentru campanie”, a insistat Orban, referindu-se la alegerile generale din țara sa de anul viitor.

În legătură cu scrutinul din Ungaria din 2018, Orban a apreciat că votul va fi unul crucial. “În Ungaria, guvernul național se află constant sub presiune și sub atac, și ceea ce contează cel mai mult este dacă parlamentul și guvernul nostru vor fi acolo pentru a servi interesele poporului ungar sau dacă vor fi servite interese străine”, a continuat premierul ungar.

“În 2010, nu ne-am propus doar să guvernăm. Voiam ca țara noastră să fie o țară optimistă, fericită, una întemeiată pe un spirit renăscut și pe propriile realizări”, a declarat Orban. Întrebat cum se face că atât de mulți oameni nu se identifică cu imaginea idilică pe care el a zugrăvit-o a unei țări strălucitoare și optimiste, Orban consideră că acest lucru este cât se poate de natural. “Am ales democrația ca formă a statului nostru ungar modern. Dar democrația este un sistem în care fiecare poate gândi liber și poate avea propria opinie”, a explicat Orban, adăugând că este inevitabil să existe “diferende de opinie într-un sistem bazat pe argumente și dezbatere”.

Cea mai mare dezbatere de astăzi din Europa este legată de migrație, iar viitorul nostru depinde de rezultatul acestei dezbateri, consideră Orban. “Problema este dacă caracterul țărilor europene, civilizația lor, cultura și modul lor de a gândi vor fi la fel ca în timpul părinților și bunicilor noștri sau ceva complet diferit”, a avertizat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =