Virus informatic descoperit într-o centrală atomică

Kernkraftwerk-Gundremmingen

În centrala atomică de la Gundremmingen a fost descoperit un virus la controalele de rutină asupra unui computer al sistemului de control al combustibilului. Operatorul clasifică incidentul ca fiind ceva normal, iar siguranța centralei nu a fost pusă în pericol în nici un moment.

În centrala atomică bavareză de la Gundremmingen a fost descoperit un virus informatic. Software-ul malițios a fost observat la pregătirea reviziei tehnice din blocul B, anunță centrala. Însă nu a existat nici un moment un pericol pentru personal sau populație, computerul în cauză nu era conectat la internet și toate zonele sensibile ale centralei au fost decuplate de la acesta. Astfel că incidentul a fost clasificat ca fiind normal, în acord cu criteriile din industrie.

Cu toate acestea, autoritățile de supraveghere și control, precum și Biroul Federal pentru Siguranța Tehnologiei Informației au fost informate.

Specialiștii operatorului RWE trebuie acum să descopere doar cum a ajuns acest virus în sistem. Acesta a fost identificat, potrivit declarației de presă, pe data de 24 aprilie în cadrul unei verificări efectuate asupra suporturilor mobile de date și a dispozitivelor de programare. Computerul afectat a fost curățat. Sistemul, utilizat pentru prelucrarea datelor și pentru vizualizare face parte dintr-o mașinărie utilizată pentru încărcarea combustibilului și a fost pusă în funcțiune în anul 2008.

Publicația germană Bayerische Rundfunk a raportat că, mașinăria în cauză este utilizată spre exemplu pentru a îndepărta elemente de combustibil uzate din reactor și transportul acestora în bazinul de stocare. Calculatorul în cauză nu are nici o influență asupra controlului sistemului, subliniază operatorii centralei electrice. Software-ul descoperit este deja cunoscut în domeniu și acțiunea acestuia cuprinde, printre altele, realizarea de conexiuni nedorite la internet.

http://www.n-tv.de/technik/Computervirus-in-Kernkraftwerk-entdeckt-article17558106.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =