Vitamina D poate ajuta la prevenirea artritei reumatoide

 

Menținerea unor niveluri potrivite de vitamina D în corp poate ajuta la prevenirea artritei reumatoide, spun cercetătorii. Un studiu condus de Universitatea din Birmingham a comparat abilitatea celulelor imune din sânge extras în zona articulațiilor inflamate ale oamenilor care suferă de artrită reumatoidă de a răspunde la așa-numita vitamină a soarelui.

Experții au descoperit țesut care nu a fost afectat de boală, iar acesta a răspuns bine la tratamentul cu vitamina D, sugerând că ar putea fi eficient în prevenirea instalării artritei reumatoide, care afectează peste 400.000 de oameni din Marea Britanie.

Vitamina s-a dovedit însă mult mai puțin eficientă odată ce afecțiunea s-a instalat, sugerând că ar fi necesare doze mult mai mari în combinație cu alți anti-inflamatori cum ar fi steroizii. Co-autor al studiului, Prof. Martin Hewison a declarat că rezultatele au o implicație semnificativă pentru oamenii din toată lumea, dar în special pentru britanici.

Există o problemă aparte în cadrul populației britanice unde aproape toată lumea va avea deficiență de vitamina D, dar este o îngrijorare în special pentru oamenii cu afecțiuni inflamatorii. Cercetătorii nu știu însă exact ce cantitate de vitamina D este necesară pentru a trece peste această afecțiune. Au existat apeluri care au cerut ca vitamina D să fie introdusă în alimente în Marea Britanie. Este esențială pentru oase sănătoase, dinți și mușchi, iar un studiu de anvergură publicat anul trecut arată că poate reduce riscul de a contracta răceli, viroze sau chiar infecții periculoase cum este pneumonia.

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/nov/21/vitamin-d-may-help-prevent-rheumatoid-arthritis-suggests-study

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 + = 94