Călătoria cu viteza sunetului dintr-un oraș în altul. Asta ar trebui să aducă pentru toată lumea mijlocul de transport denumit Hyperloop. După ani de experimente, una dintre companiile implicate în cercetare ar putea prezenta succes.
De la Berlin la Frankfurt într-o jumătate de oră? Ca pasager într-o capsulă, care rulează într-un tub vidat în locul căilor ferate? Pare o idee nebună. Dar viziunea privind mijloace de transport interurbane de viteze mari nu mai reprezintă un subiect science-fiction. De fix trei ani de zile antreprenorul american Elon Musk și-a prezentat planurile. Între timp proiectul Hyperloop ia forme concrete: în deșertul statului federal american Nevada ar trebui să aibe loc prima prezentare publică a componentelor sistemului de transport.
Cât de mult este deja dezvoltată și ce va fi cu adevărat de văzut acolo, acest lucru va fi ținut secret de către compania Hyperloop Technologies până în ultimul minut. Evenimentul ce va avea loc pe durata a două zile va fi o piatră de hotar în domeniu, se laudă organizatorii. Cu toate acestea, se presupune că sistemul de transport se află încă într-o fază incipientă de dezvoltare.
Compania Hyperloop Technologies, un start-up american, a anunțat în luna decembrie anul trecut că în prima fază sistemul electric de propulsie va fi testat pe un traseu cu o lungime de un kilometru. Viteza maximă va urca la 540 de kilometri pe oră, iar tubul și capsula vor fi adăugate mai târziu. Compania vrea ca dezvoltarea sistemului să se încheie până cel târziu în anul 2020, astfel ca acesta să poată face legătura între metropolele americane Los Angeles și San Francisco. Capsulele magnetice vor face călătoria mai rapidă cu 45 de minute în comparație cu un zbor cu avionul.