Vor exista curând avioane fără pilot?

c9f8e330c6f5bf8c95fb86681fa06f55

Directorul executiv al Airbus, Tom Enders, este sigur: 90% din toate accidentele aviatice sunt datorate unor erori umane. De aceea un proces atuomatizat de zbor ar fi un lucru extrem de avantajos. Dar din punct de vedere tehnic este mult mai simplu de pus în aplicare decât conceptul de automobile autonome.

După automobile autonome, din perspectiva directorului Airbus, Tom Enders, vor exista pe viitor și avioane fără pilot. Numărul accidentelor din domeniul aviatic ar fi mult mai redus, chiar dacă astăzi zborurile sunt deja la un nivel foarte ridicat de siguranță. 90% din greșelile înregistrate în cazul accidentelor aviatice sunt puse pe seama erorilor umane, spune Enders la conferința online DLD de la München.

Din punct de vedere tehnic zborul autonom va fi implementat mai simplu decât automobilele autonome, chiar dacă dezvoltarea este mult mai rapidă la sol. Cu toate acestea, oamenii trebuie să vadă că zborul fără pilot poate fi și mai sigur, subliniază Enders și adaugă în glumă că acceptarea de aparate de zbor automatizate ar scădea de asemenea, costurile și deranjul provocat de numeroasele greve ale piloților ce au avut loc în Germania în ultimii ani.

În general există mai multe forme în care zborul poate să devină autonom. Dacă este vorba despre o nouă formă de mobilitate aeriană, atunci sigur ea trebuie să fie una ecologică, spune Enders. Airbus lucrează, precum o fac și alții, la dispozitive zburătoare de mici dimensiuni și cu propulsie electrică, care să funcționeze pe raza orașelor. Un avantaj al unor asemenea posibilități de trafic aerian este faptul că nu necesită autostrăzi sau infrastructură similară care implică costuri ridicate.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Gibt-es-bald-Flugzeuge-ohne-Piloten-article19559316.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 8