“Vor fi momente foarte dificile în negocierile pe tema acordului Brexit” Theresa May

“Vor fi momente foarte dificile în negocierile pe tema acordului Brexit”. Declaraţia a fost făcută de premierul britanic la mai puţin de 24 de ore de la summitul european pe acest subiect. Liderii Uniunii au anunţat că scopul lor în negocieri e acela de a obţine un rezultat echitabil pentru ţările membre, în interesul cetăţenilor blocului comunitar.

Uniunea Europeană are o strategie clară de negociere a divorţului. Liderii celor 27 au adoptat-o în unanimitate la Bruxelles.Linii directoare pentru Brexit. K. Iohannis la reuniunea Consiliului European: Primul punct care va fi negociat este soarta oamenilor.

Este vorba despre mai multe etape ale negocierii Brexitului, prima fiind rezolvarea deconectării Marii Britanii de Uniunea Europeană şi stabilirea unui cadru legal clar pentru cetăţeni.

Reacţia premierului britanic nu a întârziat.A dat două interviuri la Londra, unde a vorbit despre linia fermă pe care o va promova în negocieri şi despre principiul reciprocităţii garantării drepturilor cetăţenilor – europeni din Regat şi britanici din Uniune.

Theresa May: “Sunt multe lucruri asupra cărora putem cădea de acord, dar desigur vor fi momente în care negocierile vor fi dure. Am văzut acest lucru din unele declaraţii recente”.

Theresa May a insistat că guvernul britanic poate negocia în tandem termenii divorţului şi un nou acord comercial între UE şi Marea Britanie.

În declaraţia finală a Consiliului European se foloseşte sintagma “suficiente progrese” în privinţa obiectivului din prima etapă – retragerea ordonată a Marii Britanii – înainte de a se trece la o a două etapă, legată de viitorul parteneriat cu Uniunea.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, va începe negocierile cu Marea Britanie în iunie, după alegerile parlamentare din Regat. Procesul va dura 2 ani şi poate fi prelungit în cazul în care cei 27 decid acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 20