VRChat nu este revoluția digitală la care ne așteptam

VRChat, care este acum disponibil gratuit pe Steam pentru utilizatorii de PC și căști de realitate virtuală, reprezintă o comunitate online unde jucătorii pot să piardă vremea împreună, să discute, să joace jocuri și să creeze propriile lor spații virtuale. Este de fapt ceea ce se întâmplă când cyberspace-ul pe care ni l-am imaginat în anii `80 sau `90 întâlnește realitatea. Entuziaștii de pe vremea aceea și-au închipuit că, dacă utilizatorii internetului ar fi echipați cu abilitatea de a fi oricine și de a crea orice, vor construi ceva profund și plin de însemnătate. Dar nu e chiar așa.

Dacă veți da o căutare după “VRChat” pe YouTube vă puteți face o părere destul de bună cu privire la ce vă așteaptă în această lume online a lui Graham Gaylor și Jesse Joudrey. Este vorba despre oameni care se îngrămădesc în încăperi online, în general făcând și spunând lucruri trăsnite. Râd, urlă, glumesc. Este tot ce ne putem aștepta de fiecare dată când oamenii se adună în grupuri mari sub anonimitatea oferită de internet. Ajung să facă prostii. Ceea ce e bine. Pentru că ce e prostesc poate fi și amuzant.

Gibson și ceilalți pionieri cyberpunk au imaginat spațiul cibernetic ca un strat digital așezat peste lumea reală. Protejați de anonimitate și costume virtuale, aici ar fi locul în care s-ar aduna hackerii ca să facă lucrurile neortodoxe la care se pricep ei cel mai bine. Dar să fim serioși, hackerii nu nevoie de o lume virtuală mâncătoare de resurse pentru a-și desfășura activitatea. Afacerile clandestine sunt mult mai ușor de pus la punct față în față sau într-un mediu mai puțin grafic.

Dar dacă în schimb tu și prietenii tăi vreți să vă adunați din când în când și să vă distrați făcând lucruri pe care nu le puteți face nicăieri în altă parte, atunci cyberspace-ul este locul pentru voi.

https://kotaku.com/vrchat-is-not-the-cyberpunk-future-we-dreamed-of-1822002774

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 45