VW ALDI… DDR

  • ddr_zwangsarbeitVW și Aldi au profitat de munca forțată în fosta DDR

Ikea e doar vârful de aisberg. Deținuți DDR au fost obligați să muncească pentru economia Germaniei de Vest, potrivit unui raport al unei televiziuni germane. Deținuții au prestat muncă forțată chiar și pentru cele mai cunoscute companii germane.

 

Multe companii din economia Germaniei de Vest ar fi beneficiat de muncă forțată în fosta DDR. Firme precum Aldi, Ikea, Volkswagen și multe alte firme de renume din Republica Federală au produs, conform unui raport de televiziune, bunuri ieftine în unități din fosta DDR, prin utilizarea de deținuți. Aceste lucruri se întâmplau mai ales în perioada lui Erich Honecker, din anii 70-80.

 

Revista ARD se referă la un studiu nepublicat încă, intitulat “marfă de închisoare pentru dușmanul de clasă”, al autorității Stasi Records. Comisarul Federal pentru înregistrările Stasi, Roland Jahn, a declarat pentru revistă că au fost mult mai multe companii implicate, decât se cunoștea anterior. Iar cercetările au arătat că Ikea a fost doar vârful aisbergului. Compania suedeză a recunoscut în 2012 că a avut prizonieri politici în RDG iar deținuții trebuiau să producă mobilă pentru concern. Estimările arată că anual au fost produse mărfuri în valoare de aproximativ 200 de milioane de mărci, provenind strict din munca deținuților.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 7 =