VW reacționează la acuzațiile din Brazilia

VW-do-Brasil

VW reacționează la acuzațiile din Brazilia

Ca și cum furia provocată de manipularea emisiilor de gaze nu ar fi fost suficientă, în Brazilia există în desfășurare un proces civil împotriva VW. Constructorul auto german ar fi executat în timpul regimului militar din anii 60 și 70 arestări ilegale ale unor angajați, unii dintre ei fiind supuși chiar și la tortură.

Prima buburuză a fost asamblată de doisprezece oameni în anul 1963 într-o mică hală din São Paulo, utilizând piese importate din Germania. De atunci de pe linia de producție au ieșit mașină după mașină. Volkswagen do Brasil crește în anii ce urmează și devine o marcă celebră, care a ajuns în sufletele brazilienilor. Sloganul suna “Un motiv pe patru roți” și “Pe noi vă puteți baza. Mergeți la sigur”. Buburuza, Gol, Brasilia sau Santana au cucerit atunci străzile.

În luna martie, automobilul cu numărul 22 de milioane a ieșit de pe linia de producție din Brazilia, un New Fox Highline albastru. La prima vedere este o poveste de succes. Dar între timp concernul Volkswagen se luptă cu acuzații dificile. Volkswagen este implicată aici într-o poveste sumbră: este vorba despre posibilitatea ca VW să fi colaborat cu regimul militar. Din 22 septembrie este în circulație un anunț colectiv. Iar pierderea de imagine pentru Volkswagen este tot mai mare.

Acuzațiile aduse VW includ permiterea arestărilor unora dintre angajați, direct la locul de muncă și transportarea lor în centre de tortură. În anumite cazuri compania se presupune că ar fi participat activ la aceste acțiuni în timpul dictaturii militare dintre 1964-1985.

După revoluția cubaneză, militarii au declarat chiar și în Brazilia război elementelor comuniste, subversive și revoluționare. Au existat sute de decese, în Argentina sau Chile dictaturile au provocat chiar mai multe victime.

VW ar trebui să ceară oficial scuze victimelor și să le achite o despăgubire corespunzătoare, așa cere Christian Russau din partea Asociației Acționarilor Critici. De asemenea în curând va sosi Manfred Grieger înapoi către São Paulo. Acesta a fost deja de cinci ori acolo. Acuzațiile nu sunt deloc noi, dar prin aceste anunțuri capătă o cu totul nouă dinamică.

Grieger este conducătorul comunicării istorice din Wolfsburg, cum s-ar spune istoricul șef al celor de la VW și în același timp lector la Universitatea din Göttingen. Acesta ar fi prelucrat istoria celui mai mare constructor auto din Europa, inclusiv capitolul privind munca forțată. Într-o analiză Grieger scrie că Ferdinand Porsche s-ar fi folosit de bunele legături cu Heinrich Himmler în anul 1944, pentru a obține prizonieri din lagărele de concentrare cărora le-a acordat misiuni speciale.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Neues-Ungemach-fuer-VW-in-Brasilien-Zivilklage-wegen-Kollaboration-mit-dem-Militaer-Regime-article16019521.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 88 = 95