Washingtonul intenționează să interzică laptopurile la bordul tuturor avioanelor cu destinația Statele Unite

Autoritățile americane sunt gata să interzică laptopurile la bordul tuturor avioanelor cu destinația Statele Unite, din cauza unei “amenințări reale”, a declarat duminică ministrul american al securității interne, John Kelly, relatează AFP.

“Există o amenințare reală (…) Este într-adevăr o obsesie a teroriștilor de a doborî un avion în zbor, în special un avion american, având la bord cetățeni americani”, a declarat John Kelly pentru Fox News.

Pe 21 martie, Washingtonul a interzis prezența laptopurilor, a tabletelor și a altor aparate electronice în cabinele avioanelor care asigură zborurile a nouă companii aeriene de pe zece aeroporturi internaționale din țări arabe și Turcia, invocând în susținerea acestei decizii riscul de atentate. Cele opt state ale căror companii și aeroporturi au fost vizate de măsură sunt toate aliate sau partenere ale Statelor Unite: Turcia, Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Maroc.

Marea Britanie a luat și ea în martie măsuri similare, care se aplică avioanelor cu destinația sau provenind din Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia și Arabia Saudită.

Washingtonul a anunțat ulterior că aceste restricții ar putea fi extinse și la alte regiuni, inclusiv la Europa.

Statele Unite dispun de informații ale serviciilor secrete potrivit cărora grupări jihadiste sunt pe cale să dezvolte bombe ce ar putea fi plasate în spațiul prevăzut pentru bateriile aparatelor electronice.

O interdicție americană asupra laptopurilor ar putea semăna haos pe aeroporturile europene, în condițiile în care există mai mult de 3.250 de zboruri pe săptămână prevăzute în această vară între țările Uniunii Europene și SUA, potrivit datelor furnizate de industria aeronautică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 − = 82