WEEKEND PE SCURT

volvo-7900-07

WEEKEND PE SCURT

AUTOBUZ BORS SANMARTIN

Dupa multi ani de sugestii, presiuni ale mediului de afaceri de pe Calea Borsului, in sfarsit se intimpla minunea. Primăria Municipiului Oradea și ADI Transregio organizează în data de 30 octombrie 2013, ora 10, dezbaterea publică privind aprobarea studiului de oportunitate, a regulamentului serviciului public de transport persoane, a caietului de sarcini şi a proiectului contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate pentru Borș și Sânmartin.Documentația se regăsește pe site-ul www.transregio.ro/dezbateri publice.In scris dar  și în format electronic (email aditransregio@gmail.com), puteti veni cu propuneri până în data de 30 octombrie 2013, ora 10.

PADISUL SI CANALIZAREA

Preşedintele CJ Cornel Popa impreuna cu profesorul Orăşanu, sâmbătă, au prezentat  intenţia realizării unui proiect privind un sistem de aducţiune a apei şi de canalizare, epurare şi deversare a apelor uzate din zona Padiş. In acest sens, Consiliul Judeţean Bihor conteaza pe  sprijin financiar de la Ministerul Apelor şi Pădurilor. “În prezent aveţi în Padiş numeroase construcţii care au fose septice, iar transportarea apelor cu dejecţii până la Beiuş costă enorm”, a spus hidrogeologul Orăşanu, precizand  şi că o parte din proprietarii de cabane din Padiş golesc fosele, pur şi simplu, pe suprafaţa solului, de unde ele se infiltrează în subteran, poluând apele din pământ, adăugând totodată că turiştii care stau la corturi poluează şi ei, astfel că pe perioada verii, dimineaţa şi seara, aerul din pădurile Glăvoiului devine de-a dreptul irespirabil”. Preşedintele CJ, Cornel Popa, a spus că va propune realizarea unui proiect de fezabilitate pentru aducţiunea de apă şi sistemele de canalizare în Padiş, pentru că “aşa cum este acum, dezvoltarea acestei zone este mică şi aiurea, fără respectarea mediului”.

STOP MONOPOLULUI CET ORADEA

Prefectul de BIHOR ,cere municipalităţii să anuleze  monopolul CET în Oradea, decis , printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Prefectul Claudiu Pop solicită revizuirea Hotârârii emise la finalul lunii iulie, prin care “marea majoritate a orădenilor sunt ţinuţi captivi la Electrocentrale Oradea SA, într-o aşa-numită zonă unitară de încălzire „A” argumentindu-si  poziţia prin avizul dat de Consiliul Concurenţeicu o serie de condiţionări. Obiecţiile Consiliului Concurenţei ar face ca, o dată aplicate , sa desfiinţeze monopolul CET.

ISTORIA VULGARIZATA

Istorici orădeni, din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş, Alba Iulia, dar şi din Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova s-au reunit la Oradea la o Conferinţă internaţională organizată de Departamentul de Istorie al Universităţii, cu scopul de a dezbate rolul istoriei şi al istoricilor în contemporaneitate a adus in weekend istorici din ROMANIA,MOLDOVA ,BULGARIA SI UNGARIA. Conferinţa a durat  trei zile,  în sala mare a Prefecturii Bihor, si a concluzionat : “Istoria este în pericol de a fi prea vulgarizată. De-a lungul timpului, istoria a avut nevoie de traducere pe înţelesul tuturor, dar azi există o tendinţă de prea-vulgarizare, care vine dinspre beneficiile instrumentului care există astăzi, comunicarea online”, a spus decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga sustinand ca se creeaza  “aberaţii speculative” care pun în pericol scrisul istoric. În acelaşi timp, istoria este pândită şi de pericolul izolării,  căci are tendinţa de a se ascunde “într-un turn de fildeş, fără comunicare cu sfera publică”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =