Weidmann votează împotriva programului BCE

3nb22910

Weidmann votează împotriva programului BCE

Critica față de programul BCE de cumpărare de obligațiuni este dificila de redus la tăcere. Acum șeful Bundesbank Weidmann cere din nou cuvântul. Părarea sa este că decizia BCE nu rezolvă cu nimic problemele fundamentale care există la nivelul uniunii monetare.

Președintele Budnesbank Jens Weidmann are îndoieli cu privire la eficacitatea cumpărărilor de bonduri guvernamentale planificată de Banca Centrală Europeană. Efectele sunt într-adevăr greu de estimat, dar acestea vor fi oricum în Europa mult mai reduse decât au fost în Statele Unite, a declarat Weidmann pentru Welt am Sonntag. Acolo nivelul dobânzilor era mult mai crescut la început. În afară de asta companiile americane s-au finanțat mai puternic prin piața de capital. De aceea cumpărările de hârtii de valoare ale Băncii Centrale au avut acolo un efect mult mai direct decât ar avea într-o economie care se finanțează de la bănci.

BCE a anunțat joi achiziții de obligațiuni guevrnamentale în valoare de 1100 de miliarde de euro. Asta ar urma să împiedice alunecarea zonei euro într-o zonă foarte periculoase de descreștere a prețurilor și de deflație, care ar dăuna grav economiei. Dobânda cheie a BCE este deja aproape de linia de zero. Adversarii planificatei infuzii de bani spun că această decizie va paraliza reformele în special în țările europene din sud, dar de asemeena în Franța, deoarece acestea pot împrumuta bani prin guvernele lor la tarife avantajoase.

Weidmann a votat în cadrul consiliului guvernatorilor împotriva programului. Sigur, acum ratele inflației sunt în prezent extrem de mici, dar sunt puternic influențate de scăderea prețului la petrol, printre altele. De aceea ratele extrem de scăzute, este posibil să existe doar pentru o perioadă de timp determinată.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Weidmann-stimmte-gegen-EZB-Programm-article14386161.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 + = 58