Zăpada acoperă dunele din Sahara

În mod normal deșertul Sahara strălucește în roșu aprins. În momentul de față dunele caracteristice de nisip sunt acoperite de un strat alb de zăpadă. Acest lucru se datorează căderilor de zăpadă recente din Europa.

Să vedem zăpadă în timpul iernii nu este ceva neobișnuit. Zăpadă în Sahara însă este ceva foarte rar. În prezent dunele roșii din cel mai mare deșert uscat de pe planetă este acoperit cu o pătură de zăpadă groasă de un centimetru. Este pentru a patra oară în 37 de ani, când Sahara este înfășurată în alb, raportează agenția de știri Euronews.

În orașul algerian Ain Séfra a nins duminică pentru a forma un strat de 40 de centimetri de zăpadă, spune pagina de știri “TSA Algerie”. Seara au început să se topească primele căderi de zăpadă. În mod normal în orașul algerian temperatura medie în luna ianuarie este de 6 grade Celsius, spune serviciul meteorologic german, iar în luna iulie 28 de grade Celsius.

Responsabilă pentru căderile actuale de zăpadă este zona actuală de presiune ridicată din Europa, care a provocat o vreme rece rară, cu temperaturi de îngheț, peste Africa de Nord, Spania și Portugalia. Acest aer rece se comprimă peste Munții Atlas unde se află și Ain Séfra. Fenomenul meteo este și o urmare a deplasării fronturilor de aer prin instalarea bruscă a iernii în estul Statelor Unite, care a înghețat, printre altele, Cascada Niagara și care a provocat căldura extremă din Australia, cu temperaturi peste 45 de grade.

https://www.n-tv.de/wissen/Schnee-bedeckt-Duenen-der-Sahara-article20221244.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 36 = 45