Zece moduri în care oamenii de succes reușesc să ia decizii inteligente

Unele decizii sunt minore, cum ar fi ce să mănânci, care cale sa o urmaresti la locul de muncă sau în ce ordine trebuie să rezolvăm sarcini. Altele sunt mai dificile, cum ar fi decizia între două oferte de locuri de muncă, dacă să te muți într-un oraș nou pentru cineva pe care îl iubești sau dacă să scoti din viața ta o persoană toxică.

Cu atat de multe decizii pe care le luam in fiecare zi si invatand sa prioritizam este esențial pentru succesul și fericirea noastra.
Deși există numeroase strategii pe care oamenii de succes le folosesc pentru a lua decizii eficiente, ce urmează este crema culturii.

1. Transformă deciziile mici în rutină.
Procesul de luare a deciziilor funcționează ca un mușchi: pe măsură ce îl folosesti pe parcursul zilei, devine prea epuizat pentru a funcționa eficient. Una dintre cele mai bune strategii pe care oamenii de succes le utilizează pentru a-și rezolva oboseala este să elimine deciziile mai mici prin transformarea lor în rutină. Acest lucru eliberează resursele mentale pentru decizii mai complexe.

2. Ei iau deciziile importante dimineata.
O altă modalitate excelentă de a învinge oboseala decizională este de a pastra deciziile mici după muncă (atunci când este mai mare oboseala deciziei) și de a aborda decizii complexe dimineața, când mintea este limpede. Când te confrunți cu un flux de decizii importante, un truc important este să te trezești devreme și să lucrezi la cele mai complicate sarcini înainte de a fi lovit cu o grămadă de distrageri din partea deciziilor minore (telefoanele care sună, e-mailurile care intră). O strategie similară este sa faci unele lucruri mai mici, cu o seară înainte, pentru a începe un start în ziua următoare.

3. Ei acorda atenție emotiilor.
Există o veche zicală: “Nu luați decizii permanente bazate pe emoții temporare”, și cu siguranță este adevărata. Oamenii de succes își recunosc și înțeleg emoțiile (inclusiv intensitatea și impactul asupra comportamentului) astfel încât să poată privi deciziile cât mai obiectiv și rațional posibil.

4. Ei își evaluează obiectiv opiniile.
Când într-adevăr încheie o decizie, oamenii de succes își cântăresc opțiunile împotriva unui set predeterminat de criterii, deoarece știu că acest lucru face ca luarea deciziilor să fie mai ușoară și mai eficientă. Iată câteva criterii utile care trebuie luate în considerare:
– Cum mă ajută această decizie?
– Imi face rău?
– Ce beneficii imi aduce?
– Daca ma afecteaza?
– Aș regreta daca as lua aceasta decizie?
– As regret daca nu as lua această decizie?
– Această decizie reflectă valorile mele?

5. Ei dorm cu gandul la decizii.
A dormi in gand cu deciziile te asigură că ai claritate de gândire când se apropie a doua zi. De asemenea, iti permite să derulezi emoțiile. Când acționezi prea repede, ai tendința de a reacționa, dar când acorzi mai multă atenție și timp deciziei tale expui aspecte importante pe care nu le-ai văzut înainte.

6. Nu așteaptă prea mult.
Oamenii de succes cunosc importanța colectării cât mai multor informații, dar, în același timp, se asigură că nu vor cădea pradă paraliziei analizei. În loc să aștepte ca stelele să se alinieze, oamenii de succes știu că trebuie să aibă un calendar pe care să-l urmeze în luarea deciziei. Odată ce au stabilit data respectivă, sunt motivați să-și facă temele și să faca tot posibilul pentru a respecta termenul limită.

7. Folosesc exercițiile pentru a se reîncărca.
Stresul in luarea unei decizii majore produce în mod natural cortizolul, substanța chimică care declanșează răspunsul luptei. Cortizolul afecteaza abilitatea de a gândi în mod clar și rațional. Când te afli subliniind o decizie, incearca sa faci exerciții. Mai puțin de 30 de minute este tot ce ai nevoie pentru a reveni la claritatea mentală. Cercetările arată că exercițiul pe termen lung îmbunătățește funcționarea globală a regiunilor cerebrale responsabile cu luarea deciziilor.

8. Întotdeauna se întorc la busola lor morală.
Oamenii de succes cunosc importanța lipirii moralei atunci când iau o decizie importantă. Moralele servesc ca îndrumători de încredere atunci când emoțiile te trag într-o direcție diferită.

9. Ei cer sfaturi.
Când ne apropiem de o decizie, avem o tendință naturală de a alege o alternativă și apoi de a aduna informații pentru a susține această decizie, în loc să colectam informații și apoi să alegem o parte (aceasta se numește prejudecată de confirmare). O modalitate foarte bună de a bate părtinirea confirmării este să cauti opinii și sfaturi din afara persoanelor care iti aduc perspective diferite asupra situatiei tale.

10. Ele reflectă asupra deciziilor anterioare.
Aceast lucru inseamna că este important să ții minte deciziile anterioare. Oamenii de succes sunt destul de conștienți de deciziile anterioare pentru a le folosi în beneficiul lor atunci când apare ceva similar.

http://www.success.com/article/10-ways-successful-people-make-smart-decisions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 + = 48