Zero la sută absorbţie a fondurilor europene de coeziune, avertizează Corina Creţu

Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Crețu, atrage din nou atenția că la jumătatea exerciţiului 2014-2020, absorbția fondurilor europene este în continuare zero, în ceea ce priveşte fondul de gestionare regională şi fondul de coeziune.

Este vorba de bani alocaţi inclusiv pentru infrastructura rutieră dar și pentru alte proiecte mari de dezvoltare.

Oficialul european spune că principalele piedici sunt capacitatea administrativă limitată și lipsa proiectelor pe care ministerele și alte instituții de stat ar trebui să le întocmească.

Corina Creţu a mai spus că în prezent au fost trimise toate documentaţiile către Curtea de Audit pentru acreditarea instituţiilor de gestionare şi control, fără de care instituţiile româneşti nu pot trimite facturi, iar Comisia Europeană nu poate face plăţi.

Corina Creţu avertizează că la sfârşitul acestui an Comisia Europeană trebuie să depună noul proiect de buget şi că alocarea fondurilor poate fi justificată de executivul european doar dacă arată că statele membre cheltuie eficient banii, în beneficiul cetăţenilor.

Comisarul european a mai spus că România a avut la dispoziţie, în total, fonduri europene de 19 miliarde de euro pentru perioada 2007- 2014, din care pierde 2 miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − = 13