Zetsche apără preluările chinezilor

aaf8b802c095afc6f2e194f6ef924a75

Dacă chinezii nu pot să dezvolte singuri o anumită tehnologie, atunci firmele lor de stat cumpără companii din SUA sau Europa, cel puțin asta este părerea mediului politic german, care vrea să complice pe viitor astfel de planuri. Dar directorul executiv al Daimler avertizează cu privire la reducerea volumului de investiții străine.

Directorul executiv al Daimler, Dieter Zetsche, se declară împotriva intenției de a boicota investițiile chinezilor în Europa. “Cine ar trebui să determine criteriile pentru a deveni un investitor credibil?”, se întreabă acesta într-un interviu pentru “Handelsblatt”. Astfel, el îl contrazice pe Ministrul German al Economiei, Sigmar Gabriel, care vrea să îngreuneze accesul chinezilor la firme germane.

Zetsche nu favorizează deloc încercarea de a limita accesul chinezilor la piața germană. Puterea economiei naționale a Germaniei provine din faptul că economia și statul sunt două entități separate. Această separare trebuie păstrată, iar dacă se vor ridica obstacole, companiile vor deveni lente și ineficiente.

Directorul Daimler face referire în acest sens la experiențele cu protejarea brevetelor. “S-a spus în urmă cu ceva vreme că, chinezii copiază și fură. Iar asta este un nonsens. Pentru că, China formează mult mai mulți ingineri decât noi”, mai adaugă acesta. Țara ar avea astfel un interes mult mai ridicat în protejarea brevetelor de invenții.

Discuția privind protejarea firmelor germane s-a reaprins după preluarea constructorului de roboți pe nume Kuka și după ce unor companii chineze nu le-a fost permis să achiziționeze compania Aixtron, constructor de echipamente industriale.

Chiar și ministrul economiei din landul Bayern, Ilse Aigner, se teme de comportamentul agresiv al chinezilor. Ea a declarat pentru publicația Welt am Sonntag că guvernul federal trebuie să ia măsuri rapid. Nu este vorba despre limitări fundamentale, dar trebuie să existe anumite reglementări care să împiedice preluarea firmelor germane, firme formate într-o economie de piață, de către concerne care au în spate statul și subvențiile sale.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Zetsche-verteidigt-chinesische-Uebernahmen-article18970471.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 48 = 52