”Zi istorică” pentru Columbia: Conflictul cu FARC este oficial încheiat

Columbia a declarat marți conflictul cu FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia) oficial încheiat, rebelii predându-și ultimele arme, relatează miercuri agenția DPA.

FARC, cea mai mare grupare rebelă de stânga din Columbia, a predat ultimele două containere cu arme și explozibili Organizației Națiunilor Unite (ONU), punând capăt în mod oficial unui conflict care a durat peste 30 de ani.

Președintele columbian Juan Manuel Santos a caracterizat ziua de marți drept ”o zi istorică” pentru țară, în cadrul unei ceremonii pentru marcarea acestui eveniment în Fonseca, la granița de est cu Venezuela.

”Acum putem dezvolta regiuni din țară unde noi nu am putut face aceasta niciodată”, a afirmat Santos.

Guvernul a pierdut accesul în multe regiuni ale țării din cauza conflictului, care a izbucnit în 1964, și a fost în imposibilitate de a controla traficul crescând de droguri.

Armele vor fi date la topit și materialul rezultat va fi folosit la ridicarea unor memoriale ale păcii, care vor fi amplasate pe teritoriul Columbiei, la sediul ONU din New York și în Havana, unde au avut loc convorbirile de pace timp de aproape patru ani.

În total, 8.112 arme și 1,3 milioane de cartușe au fost strânse de către ONU, potrivit șefului misiunii organizației în Columbia, Jean Arnault.

FARC a semnat un acord de încetare a focului cu guvernul în iunie 2016, după mai bine de 50 de ani de lupte. Circa 220.000 de persoane și-au pierdut viața în conflict.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − = 55