Ziua de muncă de șase ore este prea scumpă

rtr44iez

Două ore de timp liber mai mult pe zi, pentru același salar? Suedia este extrem de deschisă în implementarea zilei de lucru de șase ore. Orașul Göteborg decide însă să încheie experimentul.

Cine și-a pus mari speranțe în experimentul suedez privind ziua de lucru de șase ore, va fi foarte dezamăgit. După un proiect pilot ce a durat doi ani de zile în orașul suedez Göteborg, visele pentru mai mult timp liber au luat sfârșit.

Reprezentanții partidului de stânga, similar partidului german de stânga, a introdus în anul 2015 un program de lucru cu două ore mai redus pentru personalul de îngrijire dintr-o casă de bătrâni, salariile rămânând aceleași. Programul de lucru redus a avut și alte avantaje: membrii personalului de îngrijire au declarat că se simt mai sănătoși, mai echilibrați și mai fericiți. Persoanele în vârstă și cele care aveau nevoie de îngrijire au beneficiat de pe urma acestui lucru. Dar după ce se trage linie aflăm că pentru oraș acest model a devenit mult prea scump.

Proiectul pilot a costat o sumă suplimentară de 12 milioane de coroane suedeze, deci aproximativ 2,2 milioane de euro, pentru angajatori. 17 noi membri ai personalului de îngrijire au trebuit să fie angajați, pentru a compensa lipsa de ore a celor 68 de angajați existenți, citează cei de la Bloomberg din rezultatul studiului. Ziua de lucru de șase ore se obține obligatoriu cu costuri semnificativ mai mari, citează ziarul financiar din declarațiile politicienilor și cele ale juristului responsabil de proiect, Daniel Bernmar. Concluzia proiectului este că ar fi mult prea scump pentru introducerea unei reduceri generale a timpului de lucru într-o perioadă anume.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Der-Sechs-Stunden-Arbeitstag-Ein-schwedisches-Experiment-floppt-article19474266.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − = 98