Zona Euro deblocheaza 10.3 miliarde de euro pentru Grecia

_89790360_b21dbff6-28b5-40f1-bb58-51ecc33d52ab

Grecia a acceptat un acord pentru a debloca încă 10,3 miliarde de euro in imprumuturi de la creditorii săi internaționali, după discuțiile de la Bruxelles. Miniștrii de finanțe din zona euro au convenit și asupra reducerii datoriilor pentru Grecia, prelungirea perioadei de rambursare și plafonarea ratelor dobânzilor. Grecia avea nevoie de această tranșă de bani pentru a satisface rambursarea datoriilor scadente în luna iulie. Guvernul grec datorează creditorilor săi mai mult de 300 miliarde de euro – aproximativ 180% din producția anuală economică (PIB).

Fondul Monetar Internațional (FMI), s-a aflat in contradicție cu miniștrii de finanțe din zona euro de luni de zile pentru problema reducerii datoriilor pentru Grecia. FMI consideră scutirea Greciei de datorii esențiale, dar Germania, în special, s-a opus. Acum, că un acord a fost atins, FMI va lua în considerare contribuția la salvare.

Cei 19 miniștri au declarat că acordul a fost făcut posibilă din cauza reformelor economice din Grecia și a numit-o “progres”. Acordul atins miercuri nu reduce suma pe care Grecia va trebui să o ramburseze. In schimb, scutirea de datorii va fi eliminata progresiv începând cu 2018, după alegerile generale de la sfârșitul anului viitor din Germania. Ca atare, afacerea este văzută de mulți ca un compromis destinat să cumpere timp.

http://www.bbc.com/news/world-europe-36375973

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1