Zona euro depășește SUA

64756494

Deși lucrurile se dezvoltă greu în zona euro, la sfârșitul anului economia a crescut mai puternic decât în SUA. Cu toate acestea, diferențele sunt mari în interiorul zonei euro, iar lanterna roșie rămâne Grecia.

Economia din zona euro face față ceva mai bine decât Statele Unite ale Americii la conjunctura slabă din economia mondială. Produsul internt brut a crescut din octombrie până în decembrie din nou cu 0,3% față de trimestrul precedent, a anunțat biroul de statistică Eurostat.

Economiștii au prezis exact această valoare. În comparație, cea mai mare economie a lumii, SUA, a reușit pentru anul trecut un plus de doar 0,2%. Astfel că zona euro depășește, chiar dacă numai cu puțin, creșterea economică a Statelor Unite, după ce economia americană a crescut cu 0,5% în trimestrul precedent, iar cea din zona euro cu doar 0,3%.

Cu toate acestea, diferențele de creștere din interiorul uniunii rămân foarte ridicate. Economia greacă s-a contractat în trimestrul final al anului 2015 cu 0,6%. Cu toate acestea, Spania a crescut cu 0,8%. Cea mai mare economie a Europei, Germania, a crescut într-un ritm mediu, de 0,3%, în timp ce numărul doi al uniunii monetare, Franța, a înregistrat o creștere de 0,2%.

Economia Greciei s-a descurcat mai bine pe sfârșitul anului în lupta sa cu criza datoriilor, în comparație cu așteptările. Experții se așteptau la un declin mai puternic, de aproximativ 0,9%, care s-a oprit însă la doar 0,6 procente. Cu toate acestea, Grecia rămâne în continuare lanterna roșie a zonei euro datorită problemelor sale interne și cele din relația cu creditorii.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Eurozone-ueberholt-USA-beim-Wachstum-article16983606.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =